Isomäki Risto


Risto Isomäki (s.1961) on paitsi kirjailija myös tunnettu tiedetoimittaja ja ympäristöaktivisti, joka on työskennellyt monissa kansainvälisissä projekteissa niin Afrikassa kuin Intiassakin. Hän on julkaissut useita ympäristöä, kehitysyhteistyötä ja kolmatta maailmaa käsitteleviä tietoteoksia. Näistä laajalevikkisin on jo vuonna 1985 ilmestynyt Kuluta harkiten – tietoisen kuluttajan opas.

Myös Isomäen kaunokirjallisia teoksia voi luonnehtia jollain tasolla sekä tiede- että tieteiskirjallisuudeksi. Niissä yhdistyvät vankkaan tieteelliseen asiantuntemukseen ja tutkimukseen perustuvat faktat science fictionille tyypillisiin mielikuvituksellisiin tulevaisuusvisioihin. Isomäki herättelee lukijoitaan tiedostamaan ihmisen ympäristöä muuttavan ja tuhoavan toiminnan seurauksia mm. paljon kiitosta saaneissa romaaneissaan Herääminen ja Sarasvatin hiekkaa, joka oli yksi vuoden 2005 Finlandia-palkintoehdokkaista. Lisäksi kirjasto- ja kirjakauppaväki palkitsi tämän romaanin kirjavuoden kiinnostavimpana teoksena Kiitos kirjasta -mitalilla 2006.

Isomäki on aina onnistunut “paketoimaan” sanottavansa muotoon, joka tavoittaa ja jonka toivotaan tavoittavan yhä enemmän lukijoita: “Teoksessa puhutaan tärkeistä asioista. Jopa niin tärkeistä, että se pitäisi määrätä pakolliseksi lukemiseksi kaikille maailman parlamentaarikoille ja suuryritysten hallitusten jäsenille. — Romaanin painoarvoa lisää se, että Isomäki käyttää tarinan pohjana pääosin oikeita tutkimustuloksia. Mielikuvitus nivoo niistä väkevän vision. — Sarasvatin hiekkaa nostaa tukan pystyyn pidemmäksi aikaa kuin keskiverto jännitysromaani.”
–Jarmo Pasanen, Länsi-Uusimaa 5.4.2006

Risto Isomäki on kautta vuosien ollut aktiivinen ympäristöasioissa muullakin tavalla. Hän on ollut tekemässä mm. elokuvakäsikirjoituksia, joista Iikka Vehkalahden kanssa tehty Our Common Future voitti Tampereen lyhytelokuvajuhlien ”Suomi 75 vuotta” -juhlakilpailun videosarjan pääpalkinnon, Prahan kansainvälisten ”Ekofilm”-festivaalien Grand Prix’n 1992 sekä Teheranin

1

Jumalan pikkusormi – Risto Isomäki


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function split() in /var/www/fs2/19/mediagen/public_html/kirjavideo/wp-content/plugins/wordtube/lib/wordtube.class.php:328 Stack trace: #0 /var/www/fs2/19/mediagen/public_html/kirjavideo/wp-content/plugins/wordtube/lib/wordtube.class.php(103): wordTubeClass->GlobalFlashVars() #1 /var/www/fs2/19/mediagen/public_html/kirjavideo/wp-content/plugins/wordtube/lib/shortcodes.php(169): wordTubeClass->ReturnMedia('50', 'http://www.kirj...', 'http://www.kirj...', '642', '380', '0', Object(stdClass), '') #2 /var/www/fs2/19/mediagen/public_html/kirjavideo/wp-includes/shortcodes.php(300): wordTube_shortcodes->show_media(Array, '', 'media') #3 [internal function]: do_shortcode_tag(Array) #4 /var/www/fs2/19/mediagen/public_html/kirjavideo/wp-includes/shortcodes.php(209): preg_replace_callback('/\\[(\\[?)(embed|...', 'do_shortcode_ta...', '[media id=50 wi...') #5 /var/www/fs2/19/mediagen/public_html/kirjavideo/wp-includes/plugin.php(213): do_shortcode('[media id=50 wi...') #6 /var/www/fs2/19 in /var/www/fs2/19/mediagen/public_html/kirjavideo/wp-content/plugins/wordtube/lib/wordtube.class.php on line 328