Nesbø Jo


Jo Nesbø on tarinankertojien sukua. Hänen äitinsä oli kirjastonhoitaja ja isä istuskeli aina iltapäivisin olohuoneessa lueskelemassa. Ja kertomassa pitkiä tarinoita, jotka lapset olivat kuulleet moneen kertaan, mutta halusivat kuulla aina uudestaan. Seitsemän vanhana Jo tempaisi kirjahyllystä William Goldingin Kärpästen herran ja pyysi isäänsä lukemaan sen. Pojan motiivina oli kirjan pelottava ja kiehtova kansi – sisältö oli toisarvoinen. Isä suostui lukemaan ja poika pohti, että hän olisi kyllä itse tehnyt tarinasta jännittävämmän. Hän oli hankkinut ikäistensä parissa mainetta kummitusjuttujen kertojana.

Jo Nesbøn suurin intohimo nuorena oli jalkapallo. Hän esiintyi ensimmäisen kerran Norjan mestaruussarjan jalkapallo-ottelussa Molden riveissä 17-vuotiaana. Tuohon aikaan hän oli varma, että tulisi vielä pelaamaan ammattilaisena Tottenhamissa, Englannissa. Koulu oli jäänyt jo taka-alalle, kun hän loukkaantui vakavasti ja haaveet jalkapallon ammattilaisuudesta saivat jäädä.

Tässä vaiheessa Jon kouluarvosanat olivat sitä tasoa, ettei mistään järkevästä juuri voinut haaveilla. Niinpä hän haki armeijan palvelukseen Pohjois-Norjaan. Selvitti välejään itsensä kanssa kolmen vuoden ajan joka ilta ja viikonloppu, luki koulukirjoja ja hieman Hamsunia ja Hemingway’tä myös. Noihin päiviin asti hän oli aina luottanut lahjoihinsa ja mennyt yli aidan matalimmasta kohdasta, mutta armeijassa hän kaivoi itsestään esiin aivan uuden piirteen: kyvyn itsekuriin. Hän suoritti lopulta ylioppilastutkinnon huippuarvosanoin. Monista mahdollisista opiskelupaikoista hän valitsi perinteikkään ja arvostetun Bergenin kauppakorkeakoulun.

-

Panssarisydän – Jo Nesbø


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function split() in /var/www/fs2/19/mediagen/public_html/kirjavideo/wp-content/plugins/wordtube/lib/wordtube.class.php:328 Stack trace: #0 /var/www/fs2/19/mediagen/public_html/kirjavideo/wp-content/plugins/wordtube/lib/wordtube.class.php(103): wordTubeClass->GlobalFlashVars() #1 /var/www/fs2/19/mediagen/public_html/kirjavideo/wp-content/plugins/wordtube/lib/shortcodes.php(169): wordTubeClass->ReturnMedia('92', 'http://www.kirj...', 'http://www.kirj...', '642', '380', '0', Object(stdClass), '') #2 /var/www/fs2/19/mediagen/public_html/kirjavideo/wp-includes/shortcodes.php(300): wordTube_shortcodes->show_media(Array, '', 'media') #3 [internal function]: do_shortcode_tag(Array) #4 /var/www/fs2/19/mediagen/public_html/kirjavideo/wp-includes/shortcodes.php(209): preg_replace_callback('/\\[(\\[?)(embed|...', 'do_shortcode_ta...', '[media id=92 wi...') #5 /var/www/fs2/19/mediagen/public_html/kirjavideo/wp-includes/plugin.php(213): do_shortcode('[media id=92 wi...') #6 /var/www/fs2/19 in /var/www/fs2/19/mediagen/public_html/kirjavideo/wp-content/plugins/wordtube/lib/wordtube.class.php on line 328